Home  /   Nieuws  /  Nieuws item
 
Nov 3, 2020

BIJTELLING: WAT IS HET, EN HOE WERKT HET?

Rijd je in een zakelijke leaseauto maar ook privé kilometers in deze auto?
Dan krijg je waarschijnlijk te maken met bijtelling. Maar wat is dat precies, en hoe werkt het? Wij gaan het je zo duidelijk mogelijk uitleggen.
ford-mustang-mach-e-2020-activlease.jpg
Natuurlijk mag je ook privé rijden in een auto van de zaak, dat zal wel moeten. Je gaat natuurlijk niet twee auto’s voor jezelf voor de deur zetten, echter ziet de overheid dit als loon in natura.                   Je hoeft tenslotte geen groot bedrag uit te geven aan je eigen nieuwe auto. Bijtelling is een onderdeel van je inkomstenbelasting en wordt verrekend met de Belastingdienst. Er wordt een bedrag toegevoegd aan je brutoloon, daardoor wordt je loon voor de Belastingdienst hoger wat invloed heeft op je inkomstenbelasting en toeslagen.

Als je minder dan 500 km privé rijdt hoef je geen bijtelling te betalen. Dan wordt er wel van je verwacht dat je een complete rittenregistratie kan overhandigen. Je moet dan aangeven dat er privé geen gebruik gemaakt mag worden van de auto. Woon-werkverkeer valt wel gewoon onder zakelijke kilometers. Deze verklaring is digitaal beschikbaar op de site van de belastingdienst.

Bij private lease hoef je trouwens ook geen bijtelling te betalen, je least dan al privé.

Categorie verlaagde bijtelling

Er bestaat op dit moment een categorie verlaagde bijtelling voor volledig elektrische auto’s. Deze bedraagt 8% tot een maximumbedrag van 45.000 euro van de catalogusprijs. Voor het bedrag erboven geldt het algemene bijtellingspercentage van 22%. Voor innovatieve elektrische auto’s, die zich nog niet in de markt bewezen hebben, zoals de waterstof- en de zonnecelauto geldt dit maximumbedrag niet.

Hoeveel bijtelling moet ik betalen?

Wat er na 2020 gebeurt met de bijtelling staat genoemd in het Klimaatakkoord. Voor volledig elektrische auto’s loopt de bijtelling de komende jaren langzaam op, tot 22% in 2026. Het maximumbedrag wordt in 2021 verlaagd naar 40.000 euro en verdwijnt uiteindelijk in 2026. Voor innovatieve elektrische auto’s, zoals de waterstof- en de zonnecelauto wordt de invoering van het maximumbedrag in de bijtelling uitgesteld tot na 2024. Deze plannen zijn niet definitief, ze worden jaarlijks gemonitord en zo nodig aangepast. 

 

Plannen klimaatakkoord verlaagde bijtelling volledig elektrische auto’s

Bijtelling                                              2020     2021      2022      2023       2024      2025      2026

Volledig elektrisch (EV) 8%          12%       16%       16%       16%        17%       22%

Max. van catalogusprijs 1             45.000   40.000   40.000   40.000   40.000   40.000   n.v.t.

1) Het maximumbedrag verlaagde bijtelling  geldt tot 2015 niet voor innovatieve elektrische auto’s (waterstof, zonnecellen)

 

Geldigheidsduur verlaagd bijtellingspercentage

Het bijtellingspercentage dat geldt bij de eerste ingebruikname van de auto (de dag waarop het kenteken van de auto voor het eerst op naam is gesteld) blijft van toepassing gedurende 60 maanden (gerekend vanaf de eerste dag van de maand volgend op de eerste ingebruikname). Hierbij zijn eigenaar- en gebruikerswisselingen niet relevant, net als het wel of niet onder de bijtelling vallen.

Dus een volledig elektrische auto (CO2-uitstoot = 0) die op 1 januari 2020 voor het eerst in gebruik wordt genomen houdt tot en met januari 2025 (5 jaar lang), over de eerste 45.000 euro catalogusprijs, het 8% bijtellingspercentage. Als de auto in februari 2025 nog als zakenauto wordt ingezet, dan blijft voor deze auto het algemene bijtellingspercentage van 22% gelden, een eventuele milieukorting wordt dan bepaald volgens de dan geldende bijtellingsregels.

Wel is het zo dat na de periode van 60 maanden per jaar bezien wordt of de auto nog in aanmerking komt voor een korting op het algemene bijtellingspercentage. Voor auto’s die voor 1-1-2017 voor het eerst op naam gesteld zijn is het algemene bijtellingspercentage 25%, voor auto’s daarna 22%.

Bestelauto

Bij een bestelauto gaat het iets anders. Wordt deze uitsluitend zakelijk gebruikt, dus 0 kilometer privé, dan kan dit aangegeven worden met het formulier ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’. Hiermee voorkom je bijtelling. Een rittenregistratie is niet nodig. Woon-werkkilometers tellen als zakelijke kilometers.

Wil je weten wat jouw bijtelling precies wordt, of welke regels en informatie voor jouw relevant en interessant zijn? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag op weg.
Terug naar nieuws overzicht